2. “El Porvenir Anarquista”, 1891.

Òrgan anarcocomunista, d’aparició irregular, el comitè de redacció del qual es trobava al carrer Còrsega 280, pis tercer, segona porta, Gràcia. Va aparèixer entre el 15 de novembre i el 20 de desembre de 1891. Redactat en castellà, francès i italià com a continuació de El Revolucionario, que havia estat prohibit. Es dóna la xifra de 4.000 exemplars per tiratge. El director era Paolo Schicchi, anarquista sicilià que vivia al Carrer de la Culebra 5 1er 2a (avui carrer Francisco Giner).

Era de tendència anarcocomunista individualista. Atacava l’anarcocol·lectivisme, al qual qualifica de “concurso de idiotas adormecidos sin forma ni nariz, un absurdo económico, político y sociológico”. Des de les seves pàgines Paolo Schicchi atacava l’Errico Malatesta que durant aquest període també vivia a Gràcia. Hi col·laborava l’anarquista Paul Bernard, membre del grup “Les vagabons” de Lió, exiliat a la Vila de Gràcia a on, al costat de Schicchi, havia arribat a causa dels seus contactes amb els anarcocomunistes graciencs, entre els quals s’hi trobava Martí Borràs.

Després de l’esclat del petard de la Plaça Reial el comitè de redacció complet va ser empresonat al castell de Montjuïch i torturat brutalment, encara que no es va poder demostrar la seva participació en aquest succés. La companya de Bernard, que era gracienca, va ser violada al castell de Montjuïch i va morir producte de les tortures. Anys després Schicchi va posar una bomba enfront del consulat espanyol a Nàpols com a venjança per aquest crimen policial.