14. Plaça de la Revolució de setembre de 1868.

A la Plaça de la Revolució de setembre de 1868 número 3, es van imprimir 5 números de Salud y Fuerza, revista mensual de la Lliga de Regeneració Humana, fundada per l’anarquista Luís Bulffi, que abordava el tema del neomalthusianisme i la eugenèsia. El seu lema era: “Procreació conscient i limitada”. Aquest grup era partidari d’una maternitat conscient, combinada amb una manera de vida equilibrada per a cuidar la salut i millorar el nivell de vida, estaven en contra del consum d’alcohol, proposaven el vegetarianisme i dormir bé per a dur una vida sana i feliç.

El seu fundador Luís Bulffi de Quintana, metge i escriptor anarquista nascut a Bilbao en 1867 (mort 191?), des de 1903 manté contactes amb la Federació de la Lliga Universal de la Regeneració Humana, organització d’intel·lectuals francesa, impulsant la constitució d’una Secció Espanyola en la mateixa, de la qual ocuparia la secretaria. El mateix any que al costat d’altres personalitats activistes, com l’advocat Francesc Layret (conegut per la seva defensa a anarcosindicalistes de l’època) funda l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, del que serà el seu primer president, relacionant-se activament amb diversos partidaris de la pedagogia racionalista com Salvador Seguí.

Salud y Fuerza va haver de suspendre les seves publicacions a causa de la repressió entre el núm 4 (març de 1905) i el núm 5 (setembre de 1906), període durant el qual es va imprimir en la impremta E. Hidalgo situada en la Plaça de la Revolució número 3, tot i que la redacció no es trobava en la Vila. Durant el 1907 es va imprimir en diversos llocs de Barcelona. Durant l’interval de la primera suspensió Bulffi va publicar El Nuevo Malthusiano. A partir del número 19 va deixar de ser mensual i només apareixia una vegada a l’any.

Alguns dels seus números van ser denunciats per l’Església Catòlica, acèrrima enemiga de les seves teories, i van ser requisats per la policia a causa dels seus articles sobre els mitjans preventius de la procreació, els anticonceptius d’avui dia. Alguns dels seus redactors van ser confinats a presó durant un any, però finalment van sortir absolts. Entre ells estaven a més del seu fundador Luís Bulffi, Manuel Devaldés, Lorenzo Pahissa, J. Prat, Juana Dubois, I. Armand i José Alarcón.

Els neomalthusians pensaven que era possible utilitzar el coneixement científic per a millorar la productivitat de la terra i plantejaven la planificació familiar per a controlar la natalitat ja que consideraven que el creixement geomètric de la població conduiria a fams, deterioraria el progrés de la humanitat i l’allunyaria de la felicitat. Paul Robin, pedagog anarquista francès (1837-1912), va ser el principal difusor de les idees neomalthusianes.