17. Hort urbà, 2009.

Al carrer Banyoles número 5 es troba l’Hort Comunitari autogestionat de la Vila de Gràcia. Podeu trobar més informació i fotografies del proyecte al seu espai online http://horteres.org.

Extret del seu lloc web, i a manera de presentació, copiem aquí el següent text:

1. LA PROPOSTA

Des de fa ara uns 4 anys l’Observatori de Gràcia ha estat treballant contra una transformació elitista del barri on es fa patent la manca d’espais públics i d’ús social, la desaparició de petits comerços i tallers artesanals, l’expulsió del veïnat econòmicament més vulnerable, per afavorir l’arribada de nous habitants i consumidors amb un elevat poder adquisitiu. Va ser dins d’aquest treball que l’Observatori va elaborar un mapa de la Vila detectant l’existència de nombrosos solars buits en estat d’abandó des de fa anys i de nombroses cases tancades i tapiades.

La inacceptable contradicció entre aquests espais abandonats i el cada cop més abusiu preu del lloguer així com la manca d’espais d’ús social és d’on va sorgir la idea de fer una acció de denúncia creant un nou espai i forjant amb ell un punt de trobada i d’integració. Desprès de plantejar-se diferents opcions d’ús (pista de petanca, pista de basquet, rocòdrom o senzillament adequar-lo i convertir-lo en un punt de trobada) es va optar finalment per la creació d’un hort comunitari perquè, de totes les propostes és la que va semblar més integradora. En ella hi poden participar persones de totes les edats: des de les més grans a les més petites passant per les escoles i els esplais, i que permet retrobar-nos amb la terra i a reconèixer i valorar els seus productes des de la proximitat. L’objectiu és obrir un espai comú, i això vol dir que és obert a tothom i que es fa entre tots i totes.

2. L’OBERTURA DE L’ESPAI

L’entrada a l’Hort Comunitari es va fer de manera pública el dia 25 d’Octubre de 2008, al final d’un cercavila en el qual van participar un centenar de persones amb la presencia activa de diferents col·lectius i associacions del barri. La continuació del projecte va ser però represa pels veïns més propers que en un primer moment van dedicar els seus esforços fonamentalment a la adequació de l’espai com a jardí i hort comunitari i, poc a poc, van anar incorporant-se els diferents projectes que van trobar a l’Hort Comunitari del carrer Banyoles, l’espai adient per a les seves activitats: la Tribu, bicipOp, XIC-Gràcia, esplais, caus, etc. Potser l’Hort continua sent l’activitat més aglutinadora d’aquest espai, però ja no és l’únic projecte que s’hi desenvolupa.

3. l’HORT COMUNITARI: UN PROJECTE QUE TOT JUST COMENÇA

L’Hort Comunitari porta poc més de 6 mesos caminats i ja pateix una denúncia presentada per les propietàries legals del solar dos mesos desprès de l’entrada a l’espai i malgrat la llarga durada d’anys en que l’espai ha estat sense ús (feta excepció de l’ús per habitatge de l’antic edifici pel CSO “El monstre de Banyoles”).

Només 6 mesos desprès però els usos de l’espai van agafant ritme i periodicitat. Ja són habituals usuaris els nens i nenes del grup de criança La Tribu, el grup de Qi-Gong dels dissabtes, els hortelans urbans, els BiciPopers, els cinefòrums, etc. Però l’Hort Comunitari no vol quedar-se aquí sinó que vol convertir-se en un centre de formació i informació per afavorir l’horticultura urbana mitjançant la distribució / intercanvi gratuït de llavors així com donant idees adients per balcons, terrats i terrasses i donant suport i informació mitjançant no només l’intercanvi d’informació sinó també obrint una petita biblioteca especialitzada en temes d’horticultura i jardineria ecològiques. Està adequant poc a poc l’espai infantil constituint-se com un jardí a la part baixa de Gràcia. Ha iniciat algunes visites guiades a l’Hort (al Casal d’Avis de Siracusa, al taller d’Hort urbà del Centre Cívic de la Sedeta) i vol renforçar el seu interès com a projecte d’Educació Ambiental.

Per aquesta raó defensem un projecte que està molt viu i que té molt per oferir al barri i creiem de manera ferma en la seva legitimitat moral per davant de la seva situació legal donada la trajectòria d’un espai que ha patit tots els símptomes evidents bé d’una incapacitat per part dels seus propietaris per a un ús particular pertinent o bé directament una descarada especulació i doncs d’una agressió directa al seu potencial ús públic.