27. Martí Borràs, la fugida de 1890.

Al número 30 del carrer Santa Rosa, botiga, tenia domicili la família Borrás–Saperas als voltants del 1890. Va ser precissament el 1890 quan la policia de Barcelona va realitzar una de les tantes de razzies que tenien com a finilitat eliminar els anarquistes de Barcelona. L’excusa de la policia per realitzar la razzia del 1890 va ser el míting frustrat de Plaça Catlunya in 1889. En paraules de Borràs, “tan singular y atrevido meeting [era] el primero en los fastos de la vida pública de un pueblo esclavo como el de España”.

En aquells temps el moviment anarquista en general va redoblar intensament el seu esforç propagandísitic per tal d’augmentar la seva influència sobre els obrers. A Barcelona, el comitè executiu revolucionari, sense autorització governativa, va convocar un míting a plaça Catalunya mitjançant pasquins escampats per la ciutat, diumenge 26 de maig de 1889, 9 del matí, plaça de Catalunya, en solidaritat amb la vaga que en aquells moments mantenien els anarquistes alemanys.

L’acte va generar una gran expectativa, amb notable presència de la guàrida civil, forces de l’exèrcit i amb una assistència de més de quatre-cents treballadors. El míting es va haver de suspendre degut a la pluja, cosa que no va evitar les detencions. El domicili de Borràs al carrer Santa Rosa va ser escorcollat a fons, va haver d’escapar i absentar-se per un període llarg del seu domicili, i el casino del carrer Argüelles (actual carrer del Terol), l’Ateneu Obrer, va ser tancat durant molt de temps.